Płatki owsiane – idealny pomysł na śniadanie

Płatki owsiane są bardzo popularnym sposobem na szybkie i pożywne śniadanie. Zawierają bardzo dużo cennych witamin oraz minerałów, szczególnie jeśli śniadanie z ich udziałem jest wzbogacone o dodatkowe składniki, takie jak owoce czy bakalie. Dzięki temu każdego dnia płatki owsiane mogą zyskać odmienny smak i mimo upływu czasu nigdy się nie znudzić. Wystarczy odrobina kreatywności oraz trochę ulubionych dodatków, które wzmocnią smak.

Najlepsze dodatki do owsianki

Owsianka idealnie współgra z wieloma dodatkami. Można do niej wkroić sezonowe owoce, takie jak truskawki, borówki czy jagody, a w miesiące zimowe, kiedy ciężko jest o dużą różnorodność owoców postawić na mrożone dodatki. Płatki owsiane idealnie komponują się z dżemem lub masłem, na przykład migdałowym lub orzechowym. Świetnie pasują do nich także słodkie syropy (np. karmelowy czy czekoladowy) lub po prostu miód. Do owsianki można również dodać bakalie (rodzynki, suszone banany) oraz orzechy.

Dlaczego warto jest płatki owsiane na śniadanie?

Płatki owsiane zalane ciepłą woda lub mlekiem to idealny pomysł na śniadanie. Ciepły posiłek dodaje więcej energii niż typowe kanapki czy zimny jogurt, szczególnie w miesiące zimowe, kiedy zapotrzebowanie organizmu na energię jest większe. Owsianka zawiera wiele cennych składników – jest to przede wszystkim błonnik, który usprawnia przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Płatki owsiane z dodatkami są bardzo sycące, co jest bardzo ważne w kontekście posiłku jakim jest śniadanie – dostarczą energii na cały poranek!

Be the first to comment

Leave a comment

Your email address will not be published.


*